Tészta
1 kg lisztet (fele sima, fele rétesliszt) beleszitálunk egy tálba, beleütünk 1 tojást, hozzáadunk 3 dl olajat meg egy csipet sót. Elkezdjük összedolgozni, közben
óvatosan, kicsinyenként hozzáöntünk 8 dl langyos vizet. Az utolsó deci vízzel 1 kávéskanál ecetet is a tésztába dagasztunk. Jól kidolgozzuk, akkor lesz jó, ha a keverőtáltól elválik, nem ragad a kezünkhöz, és lágy tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, három gombócot formázunk belőle. A tetejét megolajozzuk, és körülbelül 20 percig pihentetjük.
Közben előkészítjük az asztalunkat: úgy helyezzük el, hogy körbe tudjuk járni. A kezünkkel egy kicsit megnyújtott gombócot lisztezett terítő közepére helyezzük, és a két kézfejünk segítségével alulról, óvatosan nyújtani kezdjük. Ügyeljünk arra, hogy közepétől indulva a széle felé nyújtsuk a tésztát, és
mindenhol hajszálvékony legyen. Mikor 5-10 centit lelóg a terítőről, a tészta vastagabb széleit óvatosan leszedjük, majd nekiállhatunk a töltelékrakásnak.
A tölteléket az egész tésztán elszórjuk, a széleket a terítő csücskei segítségével felhajtjuk mind a négy oldalon, majd az egyik hosszabb oldalról elindulva, szintén a terítő segítségével a töltött tésztát begurítgatjuk, majd tepsi nagyságúra felvágjuk.
Kikenjük a tepsit egy kevés olajjal, és belerakjuk a tésztát. A tetejét is megkenjük olajjal és vékonyan
tejföllel, majd előmelegített sütőben megsütjük. Ha a teteje szép piros, akkor kész a rétesünk. Felszeleteljük,
az édes ízesítésűeket porcukrozzuk – és lehet is tálalni.
Töltelék
A rétestésztát a szokásos módon elkészítjük, körülbelül félórát pihentetjük. Serpenyőbe tesszük a 2 evőkanál olajat, barnára karamellizáljuk benne a cukrot, s hozzáadjuk az előre lereszelt káposztát. Pici sót hintünk rá, és a sörrel hígítva puhára pároljuk. Kis lábaskában megizzasztjuk az apró kockákra vágott szalonnát, majd
beletesszük a felszeletelt gombát.
Rövid sütés után a káposztára öntjük, őrölt borssal, csepp bazsalikommal ízesítjük. A tésztát lisztezett abrosszal terített asztalra helyezzük, olvasztott zsírral vagy olajjal megkenjük, s énekelve, táncolva hártya vékonyságúra nyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük a tölteléket, a terítő két oldalát fogva a tésztát felgöngyöljük. Zsírozott tepsibe téve tojással megkenjük, megsütjük. Tálaláskor ízlés szerint borsozzuk.