Először a piskótát sütjük meg. Kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket a kristálycukor felével kemény habbá verjük kézi robotgéppel.
Egy másik tálba öntjük az öt tojássárgáját. Hozzátesszük a kristálycukor másik felét és a forró vizet, és fehéredésig keverjük. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, ügyelünk rá, hogy minél kevésbé törjük össze.
Egy harmadik tálban összeforgatjuk a lisztet a sütőporral és az őrölt diófélével. Továbbra is fakanállal dolgozva eloszlatjuk ezt az elegyet a cukros tojáshabban. Sütőpapíros nagy tepsibe öntjük, egyenesre simítjuk pár gyors mozdulattal. A tepsit párszor a munkafelülethez csapjuk, hogy a légbuborékok távozhassanak belőle. 175 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 15 perc alatt megsütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor törni fog a tészta, nem fogjuk tudni feltekerni.
Amíg sül, egy konyharuhát megszórunk vékonyan porcukorral, erre fordítjuk rá a kisült piskótát. A rajta lévő sütőpapírt kis vízzel lepermetezzük. Két perc múlva lehúzzuk a tésztáról a papírt. Még melegen felcsavarjuk a konyharuha segítségével, és hagyjuk így kihűlni.
Elkészítjük a krémet. A tejszínt elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd sűrűsödni, hozzáadunk fél deci tojáslikőrt és két csomag habfixálót, együtt kemény habbá verjük.
Egy másik tálban összekeverjük a maradék tojáslikőrt a túróval és a porcukorral. Óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Ha kell, kicsit habosíthatjuk még.
A kihűlt piskótát kitekerjük a konyharuhából, megkenjük a fehér krémmel, megszórjuk a csokoládécsipsszel vagy a tört csokival, majd felcsavarjuk. (A krémből egy keveset félreteszünk a díszítéshez.)
A tekercset megszórjuk porcukorral. A félretett krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és kis fészkeket nyomunk a rolád tetejére, mindegyikbe teszünk pár szem színes cukrot. Tálalásig a hűtőszekrényben tároljuk.