A TÖLTÖTT CÉKLA
ELŐKÉSZÍTÉS: 40 perc – FŐZÉS: 40 perc – SÜTÉS: 25-40 perc –
- A céklát héjastul majdnem puhára főzzük, meghámozzuk. Kanállal kiszedjük a belsejét (a kivájt zöldségre most nem lesz szükségünk). A sárgarépát, a zellert és a pórét apró kockákra vágjuk, összegyúrjuk a darált hússal, a finomra metélt petrezselyem zöldjével, az egész tojással, kis sóval és borssal ízesítjük. Beletöltjük az üregekbe.
- Olívaolajjal kikenünk egy sütőtálat, beleültetjük a megtöltött zöldségeket. Mindegyiknek a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, és 170 fokos sütőbe toljuk. A pulykahús hamarabb, a borjú kicsit lassabban sül meg.
A MÁRTÁS
- A mártáshoz a vajon megfuttatjuk a felkarikázott pórét, meghintjük a liszttel, és felengedjük a tejjel. Kevergetve felfőzzük, belemorzsoljuk a rokfortot, elkeverjük benne. Ha kell, sózzuk.