Töltött paprika székelyek módjára
A paprikák torzsáját benyomjuk, majd éles késsel kikaparjuk az ereket és a magokat. A rizst sós vízben megpároljuk, a sertéstarját megdaráljuk. Egy nagy fej, finomra vágott vöröshagymát 2 evőkanál zsíron megfuttatunk, és hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és a párolt rizst is hozzákeverjük. Az elkészült töltelékkel megtöltjük a zöldpaprikákat.
A savanyú káposztát hideg vízben többször kimossuk, nehogy túl sós legyen, azután hagymás, paprikás zsírban megpároljuk. Adunk bele jócskán frissen vágott kaprot, ha szükséges, még egy kis sót, valamint törött borsot. Ezután cserépfazékba vagy egy nagy lábasba lerakjuk a töltött paprikákat, a kockákra vágott marhadagadót meg a füstölt tarját, és fedő alatt, nyílt lángon, lassú tűzön készre pároljuk. Igazából kenyérsütés után, kemencében készítve
az igazi. Tálaláskor kiszedjük a káposztát, elrendezzük rajta a húsokat és a töltött paprikákat, meglocsoljuk bőven tejföllel, és kaporlevéllel díszítjük.