Töltött pityóka Keresztes módra
A pityókát sós vízben, héjában megfőzzük. Ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, s a héját rajta hagyva kiskanállal kivájjuk a közepét, hogy nagyjából egy centiméteres pereme maradjon. A burgonyákat kiolajozott tepsibe rakjuk.
A túrót összetörjük, összekeverjük a tejföllel, a tojással, az apróra vágott lila hagymával, majd a finomra aprított
kaporral. Sóval, borssal ízesítjük. (A sózással vigyázzunk, mert a juhtúró amúgy is sós!) A burgonyákat megtöltjük, a tetejükre sajtot reszelünk, majd 200 fokos sütőben nagyjából 20 percig sütjük, míg jó ropogós lesz a teteje.
Asztalra adhatjuk önmagában vacsorára, némi olajjal meglocsolt savanyú káposztával. Remek köret lehet egy-egy szelet natúr sült húshoz, csirkéhez, sertéstarjához is.