Forrás: O. Horváth György

Töltött sült tészták, sajttal, hússal, zöldséggel

Olyan vendégvárós ételsort állítottam össze húsvétra – de jó bármely más nagy összejövetelre –, amelyet egyrészt könnyű megcsinálni, előkészítve hűtőben eláll egy napig, és néhány perc alatt elkészül a vendégek jelenlétében is. Nos, különféle tésztákat töltöttem meg – mindennel.

Vettem a boltban kész leveles és rétestésztát. A paprikákból, cukkiniból, sárgarépából, 3 újhagymából 10 centi hosszú, fél centi széles csíkokat vágtam. A salátát apróra tépdestem, a negyedik újhagymát felkarikáztam, a sajtot lereszeltem. Kicsi olajon a felkarikázott újhagymát, a salátát egy-két percig futtattam, kicsi sóval, borssal fűszereztem. A rétestésztából három levelet egymásra terítettem, nagyjából 20 × 20 centis négyzeteket vágtam, és az előbbi párolt zöldséget halmoztam rá, illetve fél-fél evőkanálnyi reszelt füstölt sajtot és darált húst tettem a tetejére. A tészta széleit felvert tojással átkentem, s a sarkokat összefogva batyut hajtogattam úgy, hogy légmentesen záródjanak a szélei. A rétestészta többi részéből, szintén három rétegből 20 × 20 centis kockákat vágtam. Ezek elejére halmoztam néhány szálat a felcsíkozott paprikákból, cukkiniból, répából, újhagymából, közéjük egy-egy csipetnyi reszelt sajt és fél kávéskanálnyi ételízesítő került. Aztán a tészta széleit itt is tojással kentem be, majd hosszúkás batyuvá tekertem fel, ahogy a töltött káposztánál, szőlőlevélnél szokás. A leveles tésztát 3-4 milliméter vastagra nyújtottam, a felületét átliszteztem, aztán nagyjából 8-10 centis korongokat szaggattam belőle. Az előbbiekben fel nem használt zöldségcsíkokat apró kockákra aprítottam. A darált húshoz 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, maréknyi aprított petrezselymet, egy evőkanál őrölt paprikát és a zöldségkockákat kevertem. Ebből a hústöltelékből raktam egy evőkanálnyit a tészták közepére, majd félbehajtottam, s a tojással átkent széleiket összenyomkodtam. Félhold alakú batyukat kell kapnunk.
Ezt követően a kerti grillben parazsat csináltam, erre került a rács, arra egy wok – de lehet serpenyő is. Ebben 2 dl olajat melegítettem, majd a különféle töltött tésztákat világosbarnára sütöttem. Nem kell túl forró olaj, mert akkor a tészta ugyan gyorsan megsül, de a töltelékeknek nem lesz elég idejük hozzá! Közben egy paprikát és egy fej félbe vágott fokhagymát a grillen megsütöttem. A sült paprika húsát, a sült fokhagymát, fél marék petrezselyem zöldjét, fél paradicsomot, sót és borsot egy aprítókéses turmixban pépesítettem, közben 4-5 adagban 1-1,5 deci étolajat öntöttem hozzá. A végeredmény paprikamajonéz lett: úgy összeállt a pép, hogy csak kikanalazni lehetett a turmixból. Ezzel és majonézes káposztasalátával kínáltam a sült batyukat. Hidegen is jó, de utólag mikrohullámú sütőben is átmelegíthető finomság.

kaloria 540 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

8 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink