Töltött tök kapormártással
A zsemléket vízbe áztatjuk, azután jól kicsavarjuk. Összedolgozzuk a darált hússal meg a tojással, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A tölteléket a megmosott, félbevágott, kimagozott tökökbe kanalazzuk. A töltött tököket tepsibe fektetjük, a tetejüket megszórjuk
reszelt sajttal. Mellédobjuk a durvára vágott hagymát, a tök kivájt belét és a kapor szárát is. Annyi vizet öntünk alá, hogy a feléig érjen. Forró sütőbe tesszük, és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Ezalatt szépen megpirul a sajt a tetején.
Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felengedjük a tejszínnel, és attól függően, hogy mennyire hígan szeretjük, adunk hozzá pár kanállal a tök mellett lévő ízletes párolóléből is. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, megsózzuk, egyet még rottyantunk rajta, és már kész is van a mártás. A megsült töltött tököt tányérokra adagoljuk, és a kapormártás kíséretében forrón kínáljuk.