A TÉSZTASALÁTA
Bő sós vízben roppanósra főzzük a tésztát. Egy nagy salátástálba rakjuk a kicsi kockákra vágott sárgarépát, a félkarikákra vágott póréhagymát és az összetépkedett salátát. – Elkészítjük az öntetet /lásd külön alreceptben/. – Ezután a salátástálban lévő zöldségeket összeforgatjuk a kihűlt tésztával, ráöntjük az öntetet meg a két tonhalkonzervet az olajjal együtt, és egy fakanállal lazán összekeverjük. A félretett citromkarikákkal és pár szál kaporral díszítjük. Friss kenyeret vagy pirítóst adunk mellé.
AZ ÖNTET
A citromból négy vékony szeletet félrerakunk díszítésre. A többi héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Összekeverjük mindezt a joghurttal, a zúzott fokhagymával, az összeaprított kaporral, végül sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük.