A gombóchoz összekeverjük a túrót a kukoricadarával és a kukoricaliszttel. Hozzádolgozunk egy egész tojást, két deci vizet, sóval és borssal ízesítjük. Húsz percig hagyjuk pihenni. Utána nagy diónyi gombócokat formázunk belőle vizes kézzel. Egy nagy fazékban rakunk fel sós vizet főni. Ha felforrt, óvatosan beleeresztjük a gombócokat, és közepes lángon körülbelül tíz perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk.
A szalonnás-hagymás raguhoz kockákra vágjuk a szalonnát. Egy nagy serpenyőben kipirítjuk (ha nagyon száraz lenne, pici zsírt tehetünk alá). A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, hozzátesszük a szalonnához, és együtt megpároljuk. Végül kis sóval, borssal ízesítjük. Tálalásnál tányérokra szedjük a gombócokat, és kanalazunk rájuk bőven a hagymás raguból. Jó sok tejfölt kínálunk hozzá, mindenki kedve szerint tehet a maga adagjára.