Túrós-sárgabarackos gombóc
Megmossuk a burgonyát, és héjastul főzzük
körülbelül 20 percig. Leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni,
meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagyjuk
teljesen kihűlni. Deszkára borítjuk a kihűlt, áttört
burgonyát. Hozzáadjuk a lisztet, a túrót, az egész
tojást, a sót meg a puha vajat, és fényes tésztává
dolgozzuk. Csak összenyomkodjuk a hozzávalókat, nem
dagasztjuk, így lesz könnyen kezelhető, könnyű tésztánk.
Kis golyókra osztjuk a tésztát. Egyesével ellapítjuk, és
mindegyikbe beleburkolunk egy-egy barackot, amelynek
a magja helyére egy-egy szem kockacukrot tettünk.
Nagy edényben sós vizet forralunk. Gyöngyöző vízbe
tesszük a gombócokat, és addig főzzük, míg feljönnek
a víz tetejére. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Aranyszínűre pirítjuk benne a cukorral elkevert morzsát. Ebbe szedjük a kifott gombócokat.