A pulyamellből nagy, nyitott szeleteket készítünk – a vastagabb részeket húskalapáccsal kicsit megütögetjük –, azután besózzuk.
A juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott főtt tojásokat, a finomra aprított csalánt meg a zúzott fokhagymát. A hússzeletek egyik felére ráhalmozzuk a tölteléket, majd a másik felüket ráhajtjuk. Hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük, végül kevés olajon mindkét oldalukat lassan megsütjük. Krumplipürével és salátával nagyon finom.
Csípős barátunk, a csalán
Nem igazán szép, nem is illatos, ráadásul megcsíp, ha hozzáérünk. A kiskertekben többnyire gyomként kezeljük, pedig a csalán az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére és salaktalanítására, gyógyítja a bőrkiütéseket, segít a kalciumhiány pótlásában.
A konyhában is sokféleképpen hasznosíthatjuk. A friss, zsenge leveleket apróra vágva körözöttbe, vajkrémekbe, joghurtba és kefirbe keverhetjük, tejjel frissítő turmixot készíthetünk belőle. A spenóthoz és a sóskához hasonló módon főzhetünk belőle levest vagy főzeléket: először lobogó vízben pár perc alatt leforrázzuk, utána apróra vágjuk. Ha egy kevés zsiradékban megpároljuk, pépes krémet kapunk, amit tojással elkeverve és finoman fűszerezve tészták tölteléke lehet.