Lucskos káposzta
A kétféle húst kockákra vágjuk (ha oldalasunk van, a csontok mentén feldaraboljuk), és körülbelül 3 l hideg vízben feltesszük főni. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a nagyobb kockákra vágott káposztát, hozzáadjuk az összevágott kaprot, a csombort meg a paradicsomlét, és további 10-15 percig főzzük.
Az olajon kevergetve világosbarnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk és jó alaposan elkeverjük vele a tejfölt, majd a rántással besűrítjük az ételt. Pár percig még csendesen rotyogtatjuk, végül sóval és őrölt borssal utánízesítjük. (Azért csak a főzés végén sózunk, mert a füstölt húsból is kifő valamennyi.) Ízlés szerint pár csepp ecettel is savanyíthatjuk. Finom, házi parasztkenyérrel és tejföllel kínáljuk.