Újborban párolt rostélyos áfonyás vargányával
A rostélyost vastagabb szeletekre vágjuk, besózzuk, azután egy serpenyőben, kevés zsiradékon hirtelen
elősütjük. Mellé tesszük a cikkekre vágott lila hagymát és paradicsomot, valamint a felkockázott zellert. A
citrom levével, reszelt héjával meg a száráról lecsipkedett kakukkfűvel ízesítjük. Előbb a saját levében pároljuk, azután felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje. Lassan, takaréklángon pároljuk, ha elfőtt a leve, kevés vízzel pótoljuk.
Amikor a hús már félig megpuhult, a vörösborral locsolgatjuk tovább. Ha elkészült, óvatosan félrehúzzuk
a tűzről.
A vargányát felszeleteljük, kevés olajon, sóval és apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesítve megpirítjuk. A hús mártását leszűrjük, beforraljuk.
Amikor már elég sűrűnek találjuk, hozzáadjuk az áfonyát, és azzal még egyszer összerottyantjuk. (Ha nem elég sűrű a mártás, adhatunk hozzá egy evőkanálnyi ételkeményítőt.)
Tálaláskor a húsra kanalazunk egy adag áfonyamártást, és teszünk rá egy adagot a pirított gombából. Köretnek burgonyapüré illik hozzá.