Újburgonyás kelkáposztaleves sonkával
Kisebb kockákra vágjuk a füstölt sonkát, tiszta vízben felrakjuk főni. Ha nagyon sós lenne, akkor felforrás után az első levet leöntjük, és friss vizet engedünk rá. Mellédobjuk a babérlevelet is. Ha már majdnem puha, belerakjuk a meghámozott, kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, és fedő alatt, kis lángon főzzük tovább. Amikor roppanósak lettek a leveszöldségek, beletesszük a kockákra vágott kelkáposztát meg a feldarabolt újburgonyát is, és pár perc alatt készre főzzük. Kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, és besűrítjük vele a levest. Ekkor dobjuk hozzá a felaprított majoránnát is. Végül kidobjuk a babérlevelet. Tejföllel, friss kenyérrel tesszük az asztalra.