A TÖLTÖTT CSIRKE
só ? bors
Megmossuk a csirkét, leszárítjuk, majd kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Hagyjuk kicsit
állni. Megtisztítjuk, felkockázzuk a répát, majd megfuttatjuk öt dkg felforrósított vajon. Rádobjuk
a finomra vágott snidlinget, picit együtt sütjük, majd levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk langyosra
hűlni. A túrót krumplinyomón áttörjük, összekeverjük a darált hússal, majd hozzádolgozzuk a kihűlt
vajas répát is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Viszonylag kemény masszát kapunk, amit kézzel a
szárnyas fellazított bőre alá tömködünk a mellénél és a comboknál. Kicsi tepsibe tesszük. Öntünk
alá 2-3 dl vizet, rálocsoljuk a megolvasztott zsiradékot. Alufóliával lefedjük, és 160-170 fokos
sütőben másfél óra alatt megsütjük. Ha szükséges, a végén magasabb hőmérsékleten rápirítunk. – A hozzávalók ára 2016 áprilisában négy személyre: 2000 Ft
A PIRÍTOTT HAGYMÁS DÖDÖLLE
A DÖDÖLLÉHEZ: ? 80 dkg burgonya ? kb. 20 dkg liszt ? kb. 10 dkg zsír ? 2-3 vöröshagyma ? só
Sós vízben felrakjuk főni a meghámozott, kockára vágott burgonyát. Annyi legyen a fazékban a víz, hogy épp ellepje. Nagyon puhára, szétesőre főzzük. Fakanállal szétnyomkodjuk, és folyamatos keverés mellett hozzászórjuk a lisztet. Kis lángon pöfögtetjük, hogy minél szárazabb legyen a massza, közben a liszt is megfő benne. Olvasztott zsírba mártott evőkanállal kizsírozott tepsibe szaggatjuk, majd a tetejét is átkenjük zsírral. A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, a tetejére szórjuk. 180 fokos sütőbe toljuk takarás nélkül, és barnára pirítjuk.