ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc – HŰTÉS: 8 óra – FAGYASZTÁS: 15 perc – Felforralunk öt deci tejet 4 dl tejszínnel és a vaníliarúd kikapart magjaival (beledobhatjuk a hüvelyt is, hogy erősítse az ízt, de ezt majd vegyük ki, mielőtt összekeverjük a tojássárgájákkal). A sárgájákat elektromos habverővel több percig keverjük 10 dkg cukorral, hogy jól kifehéredjék és kihabosodjék a massza. Utána hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejszín és a tej keverékét. Visszarakjuk gyenge tűzre vagy gőz fölé, és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Kétfelé osztjuk. Az egyik a kész vaníliafagyi-alap. A mákoshoz felfőzzük a mákot 10 dkg cukorral és egy kis tejjel, mintha bejglitölteléket csinálnánk. A meggyet kimagozzuk, ha nagyok a szemek, elfelezzük, pici vízben felfőzzük. Mindezt eloszlatjuk a félretett vaníliás alapban. Mindkét fagylaltalapot hűtőszekrénybe rakjuk több órára, hogy teljesen lehűljön – legjobb, ha egy egész napunk van rá. Fogyasztás előtt fagylaltgéppel kifagyasztjuk.
Hozzávalók
4 személyre