Langyos vízbe áztatjuk a szárított vargányát.
Lehártyázzuk a szüzet, csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőben két evőkanál zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük az áttört fokhagymát és a rozmaringot, még egy percig pirítjuk együtt.
Hozzáadjuk a szüzet, erős lángon addig sütjük, míg ki nem fehérednek a húsdarabok. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy csipet őrölt pirospaprikával. Rátesszük a megtisztított, feldarabolt csiperkét és a leszűrt, összevágott szárított vargányát. Öt percig főzzük együtt, végül hozzáöntjük a tejszínt, és azzal is jól összeforraljuk.
A gombóchoz összekeverjük a felvert egész tojást a kétféle túróval, a darával és egy evőkanál libazsírral. Hozzákeverjük a nagyon finomra vágott kaprot, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni 20 percet. Végül vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle. Sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, majd egy nagy serpenyőben alaposan átpirítjuk két evőkanál libazsíron.
Zöldborsos sertésszűz édesburgonya-pürével és lime-os avokádókrémmel