Vegyes utasok édesköménycsónakban
Sokan csak annyit tudnak az édesköményről, hogy ha egy csipetnyit szórnak az ételbe, fokozza az ízek
összhatását – most a gumóját felhasználva „előléptetem” fűszerből főszereplővé. Az előzőleg beáztatott, többször átmosott lencsét egy liter
forrásban lévő vízben felteszem főni 10-15 percre. Ha megpuhult, lecsepegtetem. Az édesköményt megtisztítom, sós vízben 10 percig főzöm. A gumókat hosszában kettévágom, a belsejét pedig eltávolítom.
A kivájt belső részt finomra aprítom, az olajbogyót vékony karikákra, a sárgabarackot pedig hosszanti cikkekre szeletelem. A sajt mennyiségének kb. felét körömnyi nagyságú kockákra vágom. Az újhagymát leöblítem, lecsepegtetem, megtisztítom és karikákra
vágom. A kolbászt először hosszában vágom ketté, majd felkarikázom. Ha mindent előkészítettem, a lencsét összekeverem az olívabogyóval, a sárgabarackkal, a sajttal, az édesköménnyel, a kolbásszal és a zöldhagymával. Sóval, borssal fűszerezem. A lencsés tölteléket a kivájt édesköménybe töltöm, majd egy jénaiba teszem. Aláöntöm a bort és a levest, letakarom alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig párolom. A sütés vége előtt 5- 8 perccel leveszem a fóliát, ráreszelem a maradék sajtot, és visszateszem a sütőbe. Friss fűszernövénnyel vagy az édeskömény zöldjével díszítve tálalom. Önmagában is fogyasztható,
de akár rizzsel, főtt vagy sült krumplival, kenyérrel kínálhatjuk.