Vörösborban sült nyúl
Ha hiszik, ha nem, ez a márciusi szám, amely február elején készült. Nagyjából fél méter hó esett azon a héten. A Füstös konyha ilyen körülmények között köszöntötte a tavaszt. A Nap már valamivel többet sütött, de az éjszaka erős mínuszokkal köszöntött ránk. Az asztalra kirakott saláta 20 perc alatt fagyott keményre. (Tudják, így készül a jégsaláta!…) Persze nem aggódtunk – jól felfűtöttük a kemencét, és nekiláttunk főzni.
Ezt az ételt végtelen egyszerű elkészíteni. Nem kell
mást tenni, mint egy nagyobb fazekat keríteni, aztán az
alapanyagokat beledobálni, lefedni, és mehet az egész
a kemencébe. Nézzük a részleteket! A nyulat besóztam,
a zöldségeket megtisztítottam. A fazékba apróra vágott
krumplit, hagymát, fokhagymát szórtam, erre került a
tisztított gomba, répa, a rozmaring, majd következett a
kakukkfűvel elkevert sűrített paradicsom. Erre az ágyra
fektettem a nyulat, majd az egészet betakartam a szeletelt baconnel, s az egész üveg bort ráöntöttem. Fedő került rá, és mehetett a kemencébe. Másfél óra múlva levettem a fedőt, a nyúl negyedóra alatt pirosra sült. Készen is voltunk. Fehér kenyér, rozé illik hozzá!