Budainé Fitor Julianna (Röszke) Békés megyéből, Gyulaváriból származik. Nagymamája főztjére máig emlékszik, őrzi a kedvenc recepteket. Pár finom bográcsos kakaspörköltet osztott meg velünk.
Üvegesre sütjük a zsiradékban a felaprított hagymát. Megszórjuk jófajta – röszkei – pirospaprikával (kg-onként 3 dkg szükséges). Rögtön felengedjük két liter vízzel. Belerakjuk a megtisztított, feldarabolt kakast, a zúzát és a taréjt, hozzáadjuk az összes fűszert. Szép csendesen főzzük. Ha félig kész, mehet bele a sárgarépa és gyökér felkockázva. Befejezés előtt öntjük hozzá a vörösbort, és természetesen ne maradjon ki belőle az erőspaprika-krém sem, mert azzal az igazi. Ha kész van, nagy szemű pirított tarhonyával és uborkával teszem az asztalra.
Tanyasi kakaspörkölt minden javával, erényével, taréjával és túrós-tepertős, tépett házi csuszatészt