Forrás: O. Horváth György

Tökös-gombás kakaspörkölt

Tökös-gombás kakaspörkölt

A kakas combjait és mellét feldaraboltam emberes méretű részekre. A gombát felszeleteltem, a kakasheréket megtisztítottam a hártyáktól. A paprikát, a paradicsomot és a hagymákat apró kockákra vágtam. Előkészítésnek ennyi elég is volt: kézbe vehettem a fakanalat, s irány a bogrács!
Közepes tűznél a kacsazsíron megpároltam a hagymát,
a felkockázott paradicsomot és paprikát. Belevetettem a
húsokat, majd a gombát. Mikor levet eresztettek, következett az őrölt paprika és három evőkanál Vegeta. Amint rottyant egyet, felöntöttem vörösborral, de később az elpárolgó folyadékot már vízzel pótoltam. A sózással vigyázni kell, mert az ételízesítő, a fűszerek, valamint a bor eleve sós, savas ízt adnak! A kakas nagyjából két óra alatt puhult meg, s ekkor tettem hozzá a kakastökét, mert annak elég 15-20 perc, s átfő. Szép, vastag szaftja lett, a hús pedig kakashoz méltóan zamatos.
Eddig egy csaknem hagyományos kakaspörkölttel volt
dolgom, az igazi csavart most feleségem követte el – ugyanis egy egész csokor apróra vágott kaprot kevert a köretként tálalt nokedli tésztájába. Fenségesre sikerült, és teljesen friss, de egyáltalán nem tolakodó ízt kölcsönzött a testesebb kakaspörköltnek. Aki akarja, tejfölözheti is az ételt, de mindenképpen érdemes savanyúságot, netán friss paradicsom- vagy uborkasalátát kínálni mellé. Akár fehér, akár vörösbort is ihatunk hozzá, a lényeg, hogy ne legyen túl zamatos és édeskés, inkább fröccsnek való száraz bort válasszunk!

kaloria 480 CAL
ido 150 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink