Vörösboros körte
A gyömbért meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a borral,
a cukorral, a rozmaringgal, a citrom- és narancslével, a
szegfűszeggel és a fahéjjal együtt felforraljuk. A fűszeres
lébe beletesszük a meghámozott, félbevágott, kimagozott
körtéket, és éppen csak felforraljuk, hogy roppanós maradjon. Azután levesszük a tűzről, és a körtét egy éjszakát érleljük a lében.
A gyümölcsöt kiemeljük, a boros lét pedig addig forraljuk,
amíg körülbelül 1,5 dl marad belőle. Szitán átpasszírozzuk,
és hagyjuk kihűlni.
Apró fánk
A fánkhoz felforralunk a vajjal, a cukorral, a sóval és a
citromhéjjal ízesített 1,2 dl vizet. Hozzáadjuk az ételkeményítővel elvegyített lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Ekkor egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és beleforgatjuk a kockákra vágott körtét. A tésztából fánkokat formázunk, és pirosra sütjük a forró olajban. A körtével együtt tányérokra osztjuk, és tejföllel, mentával díszítve kínáljuk.