Forrás: Petrovics György

Zellerzöld kalapos töltöttségek

Zellerzöld kalapos töltöttségek

A zellergumót megtisztítom, megpucolom, és a felső negyedét a zölddel együtt levágom. A citrom levét forrásban lévő sós vízbe öntöm, sőt, a kicsavart
citromot is a vízbe dobom. Beleteszem a nagyobb, levél nélküli zellerdarabokat, alacsony lángon félpuhára főzöm, majd a lében hagyom kihűlni – úgy, hogy a
láng elzárása után hozzárakom a vízbe a leveles felső részt is. A kihűlt nagyobbik zellerdarabok belsejét kanállal kivájom, hogy vékony fala maradjon, a kikapart részt apróra vágom. Közben a tejben áztatom a zsemléket. A finomra vágott hagymát felhevített olajban megpárolom, ráteszem a darált húst, és jól lepirítom. Az áztatott, jól kinyomkodott zsemlét apró darabokra szaggatom, hozzáadom a finomra vágott petrezselymet, az összeaprított oregánóleveleket
meg zellerdarabokat, az összezúzott fokhagymát és a tojássárgáját. Ízlés szerint sózom, borsozom, és ezt a masszát jól összedolgozom a pirított darált hússal.
A lecsöpögtetett zeller üregébe töltöm a húsos masszát, kevés sajtot reszelek rá, és előmelegített sütőben, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat), gyakran locsolgatva a húslevessel, félóra alatt puhára sütöm. Az utolsó öt percben a zellerzöldes „kalapot” is beteszem a sütőbe. Serpenyőben kevés olívaolajat melegítek, és a darabos paradicsomokat átforgatom benne, majd apróra vágott
friss bazsalikomlevéllel megszórom – ezzel kínálom melegen az időközben megsült, kalapos töltött zöldségeket.

kaloria 470 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Petrovics György

Ajánlataink