Zöld leves sajtgombóccal
Az apróra vágott zöldfűszereket és a hagymát a vajon kicsit átforgatjuk. Megszórjuk a liszttel, néhányszor átkeverjük, majd felengedjük a hideg vízzel vagy az alaplével. Megsózzuk, megborsozzuk és 15-20 percig lassan főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tojássárgájával elkevert tejszínt vagy tejfölt, és sajtgombócok kíséretében kínáljuk.
Sajtgombóc
Egy tojást habosra felverünk egy evőkanál kefirrel, majd összekeverjük 2 evőkanál búzadarával és 5 dkg reszelt
sajttal. Egy teáskanál majoránnával, őrölt szerecsendióval és apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Megsózzuk, azután 10 percig állni hagyjuk. A sajtos gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesben 10 percig, kis lángon főzzük. Mielőtt kiszedjük, egy gombócot próbaképpen kettévágunk, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e.