Zöldségcsészében tálalt kencék
A padlizsánt, a cukkinit és a sárgarépát hosszú, 3-4 mm vastag csíkokra szeleteljük. Ezekből a csíkokból hajtogatjuk majd a zöldségcsészéket.
A tisztított zöldborsót sóval és egy csipetnyi cukorral ízesítve feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor megfőtt, leszűrjük és botmixerrel pürévé törjük. Sóval, cukorral utánízesítjük, és belekeverünk egy evőkanál vajat, hogy könnyen kenhető legyen.
A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját. Kimagozzuk, és apró darabokra vágjuk. Egy kevés olajon sóval, apróra vágott bazsalikommal és egy gerezd zúzott fokhagymával ízesítve addig pároljuk,
amíg elfő a leve. Sűrű, jól kenhető állagú legyen.
Az olajbogyós kencéhez egy üvegnyi fekete, magozott olajbogyót leszűrünk, kevés olívaolajon megfuttatjuk. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, végül botmixerrel krémesre keverjük.
Az előkészített zöldségcsíkokat sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk. Éppen csak annyira puhuljanak meg a zöldségek, hogy könnyen formázatóvá váljanak. Kis csészéket hajtogatunk belőlük.ú Ha nem tartják a formájukat, csalhatunk is egy picit – fogvájóval megtűzzük. Petrezselyem szárából kis füleket is készíthetünk nekik. A kész kencéket a csészékbe kanalazzuk, és forró pirítóssal kínáljuk.