Félig megfőzünk négy közepes burgonyát héjastul. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozás után kis kockákra vágjuk.
Tepsiben szétkenünk 5 dkg vajat, rászórjuk egyenletesen a kis kockákat, meghintjük a reszelt parmezánnal, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Megtisztítjuk, majd vékonyra felszeleteljük a vöröshagymát, a zellert és a maradék két burgonyát, aztán az olívaolajon együtt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott zsályát vagy bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk. Beleöntjük a paradicsompürét, egyszer átpirítjuk, majd 1-1,5 liter zöldségalaplével vagy vízzel felengedjük. Jól kiforraljuk.
Amikor már teljesen puha az összes zöldség benne, botmixerrel pürésítjük. Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá egy kis sót.