A ZÖLDSÉGES RÉTES
ELŐKÉSZÍTÉS: 25 perc – SÜTÉS: 25 perc – Megtisztítjuk az összes zöldséget, majd csíkokra, apró darabokra vágjuk mindet. Egy evőkanál olívaolajon roppanósra sütjük pár perc alatt. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, az elmorzsolt bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni. A réteslapokat hármasával kiterítjük (az egyes lapokat megkenjük kis olívaolajjal). Ráhalmozzuk a tölteléket, feltekerjük. Sütőpapírral befedett tepsire rakjuk a rudakat. Lekenjük a felvert tojássárgájával, és 200 fokra felmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A MÁRTÁS
Közben elkészítjük a mártást. Felmelegítjük a zöldségalaplevet, hozzákeverjük a tejszínt, és kis lángon együtt forraljuk. Ha már kicsit besűrűsödött, hozzáadjuk a durvára vágott zöld levelet, sózzuk, borsozzuk. Öt percig forraljuk még, majd botmixerrel pürésítjük. Külön edényben kínáljuk a szeletekre vágott rétes mellé.