Zsályás padlizsán- és cukkinisaláta
Megmossuk, leszárítjuk a zöldségeket. A padlizsán héját zöldséghámozóval vékonyan lehántjuk, húsát felkockázzuk. A cukkiniket vékony karikákra vágjuk. Mindkét zöldséget besózzuk, és hagyjuk állni egy félórán
keresztül. Utána kinyomkodjuk őket, papírtörlővel áttöröljük, hogy kicsit megszáradjanak. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolaj egy részét, majd több adagban roppanósra sütjük benne a cukkinikarikákat és a padlizsánkockákat. Időnként pótoljuk a felszívott olajat.
Nagy tálba tesszük a megsült zöldségeket. A serpenyőben maradt olajon pirosra sütjük a zsályaleveleket is. A megsült fűszerleveleket csíkokra
vágjuk, rászórjuk a saláta tetejére. A serpenyőbe csavarjuk a citrom levét, ráöntjük az ecetet és a mézet, felöntjük az alaplével, összeforraljuk, kicsit be is sűríthetjük. Ezzel az öntettel locsoljuk meg a salátát. Végül megszórjuk a kockákra vágott paradicsommal és frissen őrölt fekete borssal. Tálalásig hűtőszekrényben pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek. Pirítóssal
vagy friss kenyérrel tálaljuk.