A GOMBÓCHOZ:
Szeletekre, majd kockákra vágjuk a zsemlét, és forró sütőben halványbarnára pirítjuk. Felverjük a három tojást a vízzel és a tejföllel, belekarikázzuk az újhagymát, sózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű, rugalmas nokedlitésztát kapjunk. Lobogva forró sós vízbe szaggatjuk egy evőkanállal, és lassú tűzön csendes forrásban tartva a vizet, kifőzzük. (Ha feljöttek a gombócok a víz tetejére, további két-három percig.) Egy nagy serpenyőben közben felforrósítjuk a vajat, erre szedjük rá a megfőtt gombócokat, végül megszórjuk a finomra vágott zsázsával.
A GOMBÁS MOZZARELLÁHOZ:
Kevés zsiradékon megfuttatjuk a cikkekre szabott vöröshagymát. A laskagombát megmossuk, szükség szerint tisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és rádobjuk a megsütött hagymára. Amikor elkezdi engedni a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselyem zöldjét és a szükség szerint feldarabolt mozzarellát, épp csak összerottyantjuk, és már kész is van.