Zsenge répakrémleves
Új sárgarépából készítem az alábbi, hús nélküli – ha úgy tetszik, böjtre szánt – levest. A megmosott és apróra darabolt sárgarépát vajon megpirítom, hozzáadom
a cukrot. Amint a cukor karamellizálódni kezd, felöntöm a narancslével. Külön fazékban a húsleves kockát felengedem egy liter vízzel, alaplét csinálok, és a répához öntöm ezt is, majd teljesen puhára főzöm kb. 20 perc alatt.
Grízgombóc
Ezalatt elkészítem az édes grízgaluskát. A tojásokat szétválasztom – a fehérje a galuskába kerül, a sárgája a levesbe. A fehérjéhez annyi grízt adok, hogy közepesen lágy masszát kapjak. A cukorral csínján bánok, mert ha túladagolom, a gombóc főzés közben könnyen szétesik. A galuskatésztát kis időre a hűtőbe teszem. Az időközben megfőtt répát átpasszírozom vagy botmixerrel pürézem, ha
szükséges, a keményítővel besűrítem. Hozzáadom a tejszínt, sóval, borssal ízesítem, és forralok rajta egyet. A levesből kiveszek keveset, a tojássárgájával elkeverem – ha nem így csinálom, a tojássárgája a levesbe téve megfő –, majd a leveshez adom. Az elkevert tojássárgájától sima és fényes lesz a leves. A grízgombócot enyhén sós, lobogó vízben kifőzöm. Tálaláskor a leveshez adom, kevés pirított mandulával megszórom, citromfűvel díszítem.