Magazin
A grillezés amerikai dolognak tűnik, hiszen megannyi filmben és sorozatban láthatjuk, ahogy a férfiak a kertben sütögetnek, miközben a család és a barátok is összegyűlnek a kerti parti során. A grillezés az egyik legősibb módja az ételek elkészítésének és talán az egyik legegészségesebb is. Nem szabad azonban összekeverni a nyílt láng fölött történő sütögetéssel, a grillben ugyanis nincs láng, hanem az izzó faszénparázs hőjét használjuk fel arra, hogy a húsok, zöldségek és halak tökéletesre készüljenek.
A nyár a strandolás és a lazulás és persze a friss, ropogós zöldségek időszaka is. Ilyenkor tényleg minden adott, hogy színes, ízletes és tápláló fogásokat készítsünk otthon, legalábbis elviekben. A gyakorlat viszont sokszor mást mutat, hiszen rohanunk, elviselhetetlen a hőség, vagy csak egyszerűen minden máshoz van kedvünk, csak főzni ne kelljen. Ilyenkor jól jön egy kis külső segítség.
Mi az, amit szinte minden balatoni büfében lehet kapni? Hát a sült hekk. Ezt a halat garantáltan nem a tóban fogták, hiszen tengeri uszonyosról van szó. Mindez nem zavar bennünket, nagy-nagy népszerűségnek örvend. Ha a saját medence mellett tóparti hangulatba ringatnánk a családot, készítsük el otthon ezt a kultikus ételt.
Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. A magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek, pedig ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt nem csak a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, de még a várható élettartamot is növelhetik. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtötték, mire figyeljünk vásárláskor és hogyan tegyük a napi rutin részévé a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.
Ma már ugyan kicsit kiment a divatból (a leveseket vagy a bennük főtt áttört zöldségekkel vagy habarással sűrítjük, főzeléket meg már alig eszünk), de van jó néhány közkedvelt magyaros étel, amelyekből egyszerűen nem hiányozhat az az állag és az az íz, amit csak a hagyományos magyaros rántással tudunk megadni az ételnek.