Magazin

Indul a lekvárszezon. Az eperlekvár az éléskamrák kincse, sosincs elég belőle. Az eperszezon hossza erősen függ az időjárástól. Május elején még nagyon drága a gyümölcs, aztán szép lassan csökkenni kezd az ár, de ha túl sokáig várunk, akkor egy hosszabb esős időszak elmoshatja a befőzendő szemeket. Nehéz eltalálni a megfelelő időpontot. Mindenesetre pár üveggel azért tegyünk el, legyen mivel kényeztetni magunkat (meg a családot) a sötét, téli reggeleken.
A zöldségek és a gyümölcsök nagyon egészségesek, finomak, és rengetegféle étel készíthető belőlük. Csak egy gond van velük, hogy viszonylag hamar megromlanak vagy fonnyadttá válnak. Az alábbi egyszerű praktikákkal azonban könnyebb őket tovább frissen tartani.
Nincs egyszerűbb, gyorsabb, idegkímélőbb desszert a morzsasütiknél. Hacsak nem égetjük szénné, lehetetlenség elrontani. Az otthoni készleteink, a kedvünk és a diétánk szerint variálhatjuk mind a morzsa, mind a gyümölcsös réteg összetevőit. Az alulra kerülő gyümölcsöket csak darabolni kell, a rákerülő morzsa pedig pont úgy lesz jó, ahogy sikerül. Ha nem áll össze a tészta, akkor még könnyebb lesz rászórni a gyümölcsök tetejére. Ha meg kicsit lágy lesz, akkor késsel rávagdaljuk.
Mától kapható az üzletekben a friss lapunk, és hamarosan megérkezik az előfizetőkhöz is. A címlapján az egyik kedvenc epres desszertünk szerepel, de a belső oldalakon is van még bőven torta és házi sütemény ezzel a csodálatos gyümölccsel. A hétvégékre húsleveseket és rántott húst, karfiolt ajánlunk, a hétköznapokra pedig közkedvelt, otthon is elkészíhető gyorsételeket.
Mediterrán országok piacain gyakran találkozhatunk a nagy zöld levélcsokrokkal. Szerencsére ma már itthon is egyre többször bele lehet futni, főleg termelői piacokon. Könnyen termeszthető kiskertben is, ha van helyünk, érdemes próbálkozni vele.
Ma már szerencsére nagyon sokféle fejes salátát lehet kapni, még a kisebb élelmiszerüzletekben is. A klasszikus fejes saláta mellett ott kínálja magát többféle fodros-bodros zöld gömbölyűség. Tulajdonképpen mindegyik jó szinte mindenhez, de nyilván van köztük különbség eltarthatóságban, ízben, textúrában. Mutatjuk, melyik mire a legjobb.
Újra itt vannak a szép spárgacsokrok, nehéz megállni, hogy egy-két adag ne kerüljön bele a hétvégi bevásárlókosárba. Nem mindennapi alapanyag, hiszen errefelé csak pár hétig, késő tavasszal kapható frissen, ráadásul nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé. Adunk pár tanácsot a tisztításához, elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetnek