1. KÉKSAJT ÉS ROPOGÓS HAGYMA
Karakteres ízével teszi kirobbanóvá a kék sajt a krumplipürét. Amíg még forró a burgonya, törjük össze, majd forgassunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sajtot (vigyázat, tényleg erős az íze). Ha ennyi még nem lenne elég, fokozhatjuk az ízeket olajban ropogósra sütött hagymával.
[eadvert]
Tejszín és puha vaj keverékéhez adjunk 5-6 gerezd felezett fokhagymát és friss zöldfűszereket (pl. rozmaring, kakukkfű). Melegítsük össze, majd a tűzről levéve hagyjuk állni. Ha kihűlt, szűrjük át, és az aromás tejszínes-vajas öntetet adjuk a főtt burgonyához és így pürésítsük.
3. PIRÍTOTT HAGYMA ÉS BACON
A pirított bacon füstös íze jól passzol a vajban sült hagyma édes ízvilágához, mindkettő ropogóssága pedig még pluszban feldobja a puha krumplipürét. Biztos befutó!
Az édesburgonyából ugyanúgy készítsünk pürét, mint a hagyományosból, ám ízben ezúttal is érdemes eltérni a szokványostól: törjük meg vajjal, fűszerezzük tengeri sóval, szerecsendióval, majd tegyük izgalmasabbá egy kevés juharsziruppal!
5. CHIPOTLE PAPRIKA
A krumplipüré semleges ízébe visz egy kis csavart a chipotle füstös zamata. Aprítsuk fel, és egy teáskanálnyit keverjünk a krumplihoz. Ha krémesíteni szeretnénk, reszelt cheddar sajttal tegyük meg, amíg még forró a krumpli.
A sajttal, hagymával és baconnal megszórt verzió a család új kedvence lesz. A burgonyákat tegyük fel főni, közben aprítsuk fel a bacont és pirítsuk meg. A főtt, leszűrt burgonyát törjük meg, krémesítsük vajjal és tejjel, valamint kevés sajtkrémmel. Simítsuk sütőformába, a tetejére szórunk reszelt cheddar sajtot és a bacont. Addig süssük, amíg a sajt meg nem olvad a tetején. Újhagymával, tejföllel tálaljuk.
A karfiolból is lehet a krumplihoz hasonló pürét készíteni, vagy a kettőt akár összekeverve is fogyaszthatjuk. A karfiolpüréhez adjunk a főtt karfiolhoz egy kis tejszínt, vajat, sót és borsot, majd turmixoljuk össze. Ezután fogyasszuk magában, vagy a már megtört burgonyához keverve.
A pesto egy jellegzetes ízű, főzés nélkül, friss zöldfűszerekből, parmezánból és fenyőmagból készülő szósz, az olasz konyha egyik sztárja. Saját zöldfűszereinkből elkészíthetjük az ízlésünknek megfelelő pesot-t, de a bolti verzió is teljesen megfelelő. Egyszerűen keverjük a püréhez, szórjuk meg parmezánnal és már tálalhatjuk is!
9. SAJTTAL ÉS CSILIVEL
A zöld csili egy erős, de nem túl csípős paprika. Egyszeren keverjünk az áttört krumplihoz aprított zöld csilit és egy kevés vajat, majd kanalazzuk az egészet sütőformába, és szórjuk meg a tetejét kedvenc sajtunkkal. Addig süssük, amíg meg nem olvad a tetején a sajt.
10. AVOKÁDÓ ÉS SÜLT HAGYMA
Szokatlan párosítás, de működik! Az avokádó krémessége kiválthatja a vaj egy részét, nem beszélve arról, milyen egészséges. 1 kg burgonyához 1 egész avokádó elegendő lesz ahhoz, hogy plusz ízt adjon az ételnek. 1-2 tk vajjal, egy pici tejjel, sóval, borssal, valamint olíva olajban ropogósra sült mogyoróhagymával tökéletes lesz!
11. TEJFÖL ÉS METÉLŐHAGYMA
A tejföl savanykás ízéhez remekül illik a frissen aprított metélőhagyma, ami új szintre emeli ezt a köretet. A krumpli édes, a tejföl savas és a hagyma friss ízvilága tökéletesen keveredik, így kézenfekvő megoldás egy finom tavaszi vagy nyári menühöz.