Sajnos mi magyarok nagyon kevés halat fogyasztunk. Pedig nagy számú jótékony hatása ismert. Karácsonykor a legtöbb magyar család asztalára kerül hal valamilyen formában, legalább akkor. Sokaknál hagyománynak számít a halászlé. Olyannyira szeretjük, hogy bekerült a hungarikumok közé is.

2 halászlé egy csárdában – melyik a finomabb, a Szegedi vagy a Bajai?

Azonban nem csak egyféle elkészítési módja van. Szokás mondani, hogy ahány ház, annyi szokás, de azért van két tábor, amire az ország oszlik, ha a halászléről van szó. Ezek pedig a Szegedi és a Bajai halászlé. Nézzük hát meg, hogy melyik mitől csodálatos. Hogy aztán el tudjuk dönteni, hogy melyik kerüljön az ünnepi asztalra.

1. Szegedi halászlé

A legnépszerűbb halászlé típusnak mondhatjuk. Az első hivatalos megjelenése 1871-re tehető, ekkor tűnt fel a recept Rézi néni szakácskönyvében, „Halpaprikás halászosan” néven. Ez még nem egészen olyan volt, mint a mostani, nem volt passzírozva, és minden hozzávaló egyszerre került bele a fazékba. Na, de nézzük a már kifejlődött és igazán finom receptet:

Hozzávalók:

 • 1,5 kg ponty
 • 4 fej vöröshagyma
 • 1 dl olaj
 • 3 evőkanál pirospaprika
 • 1 teáskanál erős paprika
 • 2 db paradicsom
 • 2 db zöldpaprika
 • fokhagyma

Mindegyik halászlénél nagyon fontos, hogy jó minőségű alapanyagból dolgozzunk. Az igazi íz eléréséhez használjunk mindenképpen hazánkban termesztett növényeket. Jelen helyzetben jobb minél kevesebb ideig bóklászni a boltokban, ezért válasszuk ki előre online akciós katalógusból, mire van szükségünk jó áron. A Penny akciós újságban például gyakran megtalálhatjuk az ízes magyar vöröshagymát akcióban. A halat pedig frissen vegyük meg hozzá a piacon.

Elkészítés:

A halakat megtisztítjuk és kifilézzük. A halfiléket kockákra vágjuk, beirdaljuk, lesózzuk, és a hűtőbe rakjuk, míg elkészítjük a többi dolgot.

A vöröshagymákat félbevágjuk, és feltesszük főni a csontokkal, halfejekkel, sóval, borssal, fokhagymával. Tetejére őrölt pirospaprikát szórunk. Annyiszor 1 liter vizet teszünk bele, ahány halfej van. Ezt főzzük 2,5 órán keresztül.

Ha megfőtt a csodás alaplevünk, átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn az egészet. Gondosan mozgatva a csontokat, hogy lejöjjön róluk a hús, és gazdagítsa az alaplevünket.

Ha szépen átpasszíroztunk mindent, akkor felforraljuk, és beletesszük a félretett halkockákat. Ezt követően már csak 10 percig főzzük.

Hegyes-erős paprikával tálaljuk. Érdemes hozzá kenyeret is enni, hogy legyen mihez kapni az esetleges szálkák felfedezésekor.

2. Bajai halászlé

Kétségkívül a második legnépszerűbb halészlé fajta, vannak akik csakis a bajaira esküsznek. Míg a Szegedibe lehet mindenféle kisebb halakat is tenni – bár manapság már nem nagyon szoktak – addig a Bajai kifejeztetetten csakis pontyból készül. Több eltérés is van, tesznek bele hagyományosan gyufatésztát is. Minden egyszerre kerül a levesbe, és sosem passzíroznak. Nézzük is meg a pontos receptet:

Hozzávalók:

 • 3 kg ponty
 • 3 nagy fej vöröshagyma
 • 3 evőkanál fűszerpaprika
 • erős paprika
 • 500 g gyufatészta

Elkészítés:

A halakat tisztítsuk meg. Ez után gondosan irdaljuk be, sózzuk, és tegyük félre 1 órára. Tegyük félre az ikrákat.

Közben a vöröshagymákat pucoljuk meg, és vágjuk fel apró kockákra. Ha letelt az egy óra, egy nagy tűzálló edénybe tegyük bele a halszeleteket majd a hagymát, és az egészet öntsük fel 3,6 l vízzel. Jól felforraljuk, ha már nem habzik akkor beletesszük a pirospaprikát.

15 perc múlva tegyük bele a belsőségeket és a csípős paprikát is.

Ez után még főzzük kb. 20 percig. Akkor van készen a halászlevünk, ha a kanál szélére már nem ül ki a pirospaprika.

Egy külön edényben főzzük meg a gyufatésztát, tálaláskor a tányér aljára tegyük a tésztát, és arra merjük rá a levest.

Láthatjuk, hogy azért van bőven eltérés a két halászlé között. Viszont ízélményben egészen biztos, hogy mindkettő csodálatos. Talán idén érdemes kicsit kísérletezni és ezúttal nem a megszokott módon elkészíteni, hanem pont a másikat választani. Ez az év úgyis eléggé ki van fordulva magából, csavarjunk hát egyet az ünnepi menün is. Akárhogy is döntünk, az finom lesz.

Képek forrása: pixabay.com

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.