A sertészsír az elmúlt években újra kedvelt és népszerű főzési alapanyag lett, ezért szinte minden konyhában megtalálható. Ha elfogyott, vagy esetleg táplálkozási okokból keresünk más alternatívát, több lehetőség közül választhatunk.

4 dolog, amivel helyettesítheted a konyhában a zsírt

Vaj

Az egyik legjobb alternatíva zsír helyett a vaj. A recept néhány kisebb módosításával vajjal a végeredmény állaga, íze szinte ugyanolyan lesz. Mivel a vaj kevésbé zsíros, így kicsivel többet kell használunk a tökéletes végeredmény eléréséhez: 20 dkg zsír helyett érdemes 28-30 dkg vajjal számolni.

Avokádó

Az enyhe ízéről és krémes állagáról ismert avokádó tápanyagokban, köztük káliumban, folsavban, valamint C- és K-vitaminban, egészséges zsírokban gazdag. Tökéletesen helyettesíti a zsírt péksütemények, sütemények, kenyerek sütésekor. Ha a recept 20 dkg disznózsírral számol érdemes kb. 12 dkg tört avokádót használni, de lehet, hogy módosítani kell az arányt. Ha avokádóval sütünk, számolni kell azzal, hogy a végtermék színe, íze, állaga megváltozik, ezért nem minden receptben működik a helyettesítés!

Marhafaggyú

A marhafaggyú a marha kemény zsírszövete. Hazánkban kevésbé ismert, főleg Nagy-Britanniában használják, hagyományos házias ételek készítéséhez. Jó forrása a konjugált linolsavnak (CLA), és olyan zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz, mint például az A-, a D-, és az E-vitamin. Sok receptben disznózsír helyett azonos mennyiségű marhafaggyút használhatunk anélkül, hogy jelentősen megváltoztatná a végterméket. A marhafaggyú általában gazdagabb, húsosabb ízű, mint a disznózsír. Mint ilyen, jobb választás lehet sült vagy grillezett sós ételekhez, és kevésbé működik sütemények készítésénél.

Kókuszolaj

Sokáig csak mint szuperegészséges zsírhelyettesítőről beszéltek, ma már kicsit árnyaltabb a kép: kiderült, hogy nem minden előnyös hatása bizonyított kellőképpen. Általánosságban elmondható, hogy a szív egészségére jótékonyan hat, hiszen csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét. A legtöbb receptben azonos mennyiségű kókuszolajjal helyettesíthető a disznózsír, különösen bő zsírban sütésnél vagy grillezésnél. Használatakor vegyük figyelembe, hogy a finomítatlan kókuszolaj kókuszos ízű és aromájú, így az ételek ízét kissé megváltoztathatja.

A Mindmegette.hu-n további 3 zsírhelyettesítőt találsz.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.