1. ÍZESÍTSÜK A TÉSZTÁT BORSSAL!
A húsvéti sonkához manapság általában édeskés foszlós kalácsot kínálunk. Régi magyar receptgyűjteményekben azonban törött bors is szerepel a hozzávalók között.
2. ÍGY SÜSSÜK ARANYSZÍNŰRE!
A tepsiben duplájára nőtt fonatot sütés előtt, ecset segítségével kenjük meg egyenletesen egy felvert tojással, hogy szép aranysárga legyen. Ha barnásra szeretnénk, akkor keverjünk egy kis porcukrot a tojáshoz.
3. DÍSZÍTSÜK MAGVAKKAL, CUKORSZÓRÁSSAL!
A tojással megkent nyers kalácsot tetszés szerint meghinthetjük mákkal vagy más magvakkal, továbbá szeletelt mandulával és dekorcukrokkal. Jégcukrot házilag is előállíthatunk, ha 5 dkg kristálycukrot alaposan elkeverünk 1 tk vízzel, majd a képlékeny masszát tésztakiszedőn átnyomkodjuk egy sütőpapírral leterített tepsibe. Szárítsuk a 70 fokos sütőben 30 percig, végül hagyd a kikapcsolt sütőben másnapig!
4. VIGYÉL BELE SZÍNT!
Hármas fonat esetén fessünk meg egy adag tésztát kakaóporral barnára, egy adagot pedig matchatea-porral, esetleg finomra őrölt pisztáciával zöldre. A siker nem marad el!