Nagymamáink konyhájában több olyan csodafűszer is lapult, amelyekkel a legegyszerűbb ételeket is igazi csemegévé varázsolták. Most ezeket a klasszikus fűszernövényeket veszünk górcső alá, hogy te is megismerd őket, na meg arra is kitérünk, melyiket mikor érdemes használni.

4+1 fűszer, ami nem hiányozhat a konyhából

KAPOR
Az uborkafű névvel is illetett gyógy- és fűszernövény felhasználási köre igen széles. A tökfőzeléknek, a kovászos uborkának és sok helyen a túrós batyunak is elengedhetetlen hozzávalója, frissen pedig a halételeket és a szószokat gazdagíthatja vele. A húslevesbe is szórhat belőle egy keveset tálaláskor, különleges zamatot ad majd az ételnek!

ROZMARING
A francia konyha egyik alapfűszerét már az ókorban is fogyasztották. Remek ízt kölcsönöz a bárány- és a nyúlhúsnak, de salátákhoz és párolt zöldségekhez, burgonyakörethez és szószokhoz is adhatjuk.

A rozmaring remek ízt ad a sülteknek /Fotó: Shutterstock

BABÉRLEVÉL
A Földközi-tenger medencéjében és Kis-Ázsiában honos növényt nevezik még illat- vagy babérfának is. Jellegzetes íze miatt csínján bánjunk vele, hiszen ha túladagoljuk, azzal akár el is ronthatjuk az ételt! Ízesíthetjük vele a vadast és a különféle sülteket, de az uborka vagy a káposztafélék savanyításához is bátran használható.

KÖMÉNY
Ázsiából indult el hódító útjára, és már a Biblia is említést tesz róla. A hazai gasztronómiában több évszázada meghonosodott, őrölt és szemes formájában egyaránt közkedvelt. Adhatjuk savanyú káposztához, céklasalátához, körözötthöz, de a sült húsokra, no meg a pogácsa és a sajtos perec tetejére is hinthetünk egy keveset ebből az erősen aromás magból!

A kömény őrölt és szemes formájában egyaránt közkedvelt /Fotó: Shutterstock

A BOLDOGSÁG ILLATA
A majoránna, más néven pecsenyevirág, az ókorban nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendett. Nem csoda, hiszen a legenda szerint ez volt Aphrodité szent növénye, mely a boldogságot szimbolizálja, és aminek az illatát ő maga alkotta.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.