Bár az újkrumpli azt jelzi, hogy végre itt a nyár, ezt most az időjárás, mintha nem támasztaná alá.

5 tanács, ami jól jön, ha újkrumpliból készül az ebéd

Hámozzuk, de hogyan?

Az újkrumplit sokan szeretik, nemcsak azért, mert sokkal zamatosabb az íze, de azért is, mert nem kell sokat szenvedni a hámozásával. Igaz, az interneten már számos őrölt ötlet kering arról, hogyan is lehet meghámozni az újkrumplit (a legelvetemültebb az a verzió, amihez egy új WC-kefe és egy fúró szükséges…), de mi azt javasoljuk, hogy maradjon a hagyományos technikánál. Ha nagyon vékony, hártyaszerű a héja, akkor elég csak egy alapos mosás, és már készülhet is az étel. Amennyiben mégis szeretnénk megszabadulni a héjától, úgy forró, szódabikarbónás vízbe rakjuk az újkrumplikat 2 percre, majd vegyük ki őket, és a kezünkkel, vagy egy kés életlen oldalával, már lekaparhatjuk a héját.

Hogyan főzzük?

Mivel az új burgonya alapvetően sok vizet tartalmaz, nem érdemes megfürdetni a főzés, párolás közben. Kevesebb víz is elég neki.

Mitől fog ropogni?

Az újkrumplit grillezni és tepsiben megsütni, nagyon is jó ötlet! Ilyenkor hagyjuk meg a héját, hogy ropogós legyen a krumpli. Ha rozmaringot, vagy snidlinget rakunk mellé, akkor biztos a siker! Jól áll még az újkrumplinak a zsálya, a kakukkfű, vagy ha pároljuk, akkor a petrezselyem!

Amit ne!

Vannak fogások, amik nem állnak jól az újkrumplinak. Mivel, ahogyan már korábban is említettünk, magas a víztartalma, így felejtsük el, hogy krumplipürét készítünk belőle. Az állaga ilyenkor olyanná válik, mintha mixerrel készítettük volna a pürét, nyálkás és vizes marad. De a hasábburgonyát is inkább az „öreg” krumpliból süssük meg.

Olaj vs. zsír?

A párolt újkrumplihoz persze egészségesebb, ha olívaolajat használunk, de sokkal finomabb, ha a nagymamától tanult módon, vagyis libazsírral elkeverve készítjük el!

Ezeket már látta?

Pulykaragu karfiollal és újkrumplival

Spárga újkrumplival, fokhagymával

[eadvert]

Zöldbabos újkrumplileves

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.