Egyedül nem mindig megy. Még a legegészségesebb ételek is hatékonyabbak, tápanyagban gazdagabbak egy másik vitaminbombával társítva. Egyes élelmiszerek párokba rendeződve olyan mennyiségű ásványi és egyéb hasznos tápanyagot nyújtanak a szervezetnek, hogy az már jelentősen csökkenti egyes betegségek kialakulásának esélyét.

6 élelmiszer, ami párosítva szuperegészséges

Héjában főtt burgonya + spenót

Még egy diétás étrendbe is bátran beépíthető ez a párosítás. A vitamindús burgonya, mint keményítőcsomag, kiegészítve a vasbombával, a finom és laktató spenóttal – ez valódi vitaminkavalkád. Ebédre is tökéletes, hiszen a krumpli gyorsan laktat és hosszan tartó teltségérzetet ad, a spenót pedig biztosítja a megfelelő vasellátást a szervezetnek, kellő energiát és lendületet nyújtva a nap végéig.

Így készítse

Ennek a párosnak még a kalóriatartalma is egészen alacsony, ha csak egy nagyobb szem burgonyát főz meg héjában, és ezt keveri el 20 dkg fagyasztott vagy friss spenóttal. Ha fokhagymával ízesíti, az plusz pikantériát és vitamint jelent.

[eadvert]

Piros paprika + feta sajt

A piros vagy sárga színű zöldségekben – így a piros paprikában, paradicsomban, sárgarépában – rengeteg karotin található. Ezek egyrészt csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, másrészt jó hatással vannak a bőr pigmentjeire. A karotinok mellé azonban szükséges egy kis zsír is ahhoz, hogy a piros zöldségekből-gyümölcsökből származó fontos tápanyagok rendesen felszívódjanak a szervezetben. Erre tökéletes egy kis feta sajt – ez a párosítás tisztítja, frissíti a vért, és serkenti a véráramlást is.

Így készítse

Ha szereti a csípőset, karikázzon fel néhány szelet pirospaprikát a salátája tetejére, és erre morzsoljon rá 5 dkg feta sajtot. Ha azonban az édesebb ízeket kedveli, akkor vágjon ketté egy kaliforniai paprikát, és töltse meg kevés joghurttal elkevert feta sajttal.

Rozmaring + sertéshús

Ha a húst magas hőfokon készíti el, tehát roston süti vagy hosszan sütögeti tepsiben, akkor ügyelnie kell arra, hogy minimális olajat vagy zsírt használjon. A feleslegesen hozzáadott zsiradék ugyanis növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és emeli a koleszterinszintet is. Ha azonban kevés zsiradékkal, fedő alatt, több hozzá adott vízzel vagy száraz fehérborral készíti el a húsokat, és mindehhez valódi rozmaringot használ, akkor a rozmaring aromája mélyen a hús rostjaiba ivódik, s így fejti ki jótékony hatását. A rozmaring emésztést serkentő, görcsoldó, érösszehúzó, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

rozmaring és sertés

Fotó: shutterstock

Így készítse

Egy evőkanál olívaolajat keverjen össze ízlés szerint fűszerekkel. Kenje be ezzel a fűszeres olajjal a sertéshús- (lehetőleg karaj-) szeleteket. Helyezze egy tepsibe, öntsön alá annyi vizet, amennyi majdnem ellepi, helyezzen a tetejére 3-4 friss rozmaringszálat. Alaposan fedje le alufóliával, és tolja a sütőbe. 160-170 fokon süsse 2-3 órán keresztül. Az egész tepsit és a húsok teljes egészét beborítja a rozmaring illata és aromája.

A cikk a Vidék íze magazinban jelent meg.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.