Mindig kemény marad, szétfő vagy összeragad? Segítünk, hogy a rizsfőzés ne legyen többé rémálom!

7 jó tanács a pergős rizskörethez

1. Jó minőségű, hosszú szemű rizsfajtát válasszunk, és mérjük ki bögrével vagy mérőedénnyel a szükséges mennyiséget. (Személyenként átlagosan 65 ml-rel kalkuláljunk, tehát 2 főre 1,5 dl kell.)

[eadvert]

2. Mossuk át a rizst! Szűrőben tartsuk a csap alá, vagy töltsünk rá bőven vizet egy edényben, és finoman mozgassuk benne, majd cseréljük le mindaddig, amíg átlátszóan tiszta marad. Így eltávolíthatjuk az összeragadásért felelős keményítőt a szemek felületéről. Áztatni nem érdemes.

3. Mosás helyett a száraz nyers rizst főzés előtt megpiríthatjuk egy kevés olajon. (Fél bögre rizshez kb. 1 ek olajat forrósíts fel.) Próbaként dobjunk 2-3 szemet a hevülő zsiradékba. Ha már sistereg, akkor öntsük rá az összes rizst, majd kevergessük, hogy az olaj bevonja a szemeket. Csak addig pirítsuk, amíg a kezdetben matt fehér szemek halvány zsemleszínt kapnak.

4. A főzéshez, fazék helyett lábost vagy lefedhető nagy serpenyőt használjunk, amelyekben a rizs jól szétterülhet és a képződő gőznek is marad elég hely a fedő alatt.

5. A hosszú szemű rizst kb. kétszeres mennyiségű, forrásban lévő folyadékkal – tiszta vízzel, esetleg a főételhez illően csirke-, marha- vagy halalaplével – öntsük fel. A koncentrált leveskocka elnyomhatja a basmati vagy a jázminrizs természetes aromáját. A tiszta főzővízhez 2 adag (1,5 dl) rizshez számítva 1 csapott tk sót adjunk.

6. Felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön meg, különben kiszabadul a szemek belsejéből a keményítő, és a köret ragacsos lesz.

7. A rizst fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 15 percig, majd kóstoljuk meg. Ne főzzük túl! Miután megfőtt, zárjuk el a tűzhelyet, vegyük le a fedőt, és takarjuk le az edényt tiszta konyharuhával 5-10 percre. Ez magába szívja a gőzt, így a szemek szárazon maradnak. Tálalás előtt óvatosan lazítsunk fel két villával.

Mandulás rizsfelfújt

Sokszínű zöldséges rizs

Petrezselymes rizs

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.