A vöröshagymának és a fokhagymának annyi jótékony hatása van, hogy a népi gyógyászat hosszú ideje alkalmazza mindkettőt, különféle teákban, cseppekben, megelőzésre és bajok orvoslására egyaránt.

A hagymák csodálatos gyógyhatásai

Citromos fokhagyma. Összevágunk pár biocitromot (héjastul), mellédobunk 30 gerezd megtisztított fokhagymát, aprítógépben pépesítjük. Öntünk hozzá egy liter vizet, forrásig melegítjük. Kihűtjük, átszűrjük, reggelente iszunk belőle egy-egy kupicával. Egy kúra három hét, egy hét szünet, aztán ismét három hét. Remek értisztító, regeneráló. A citromnak köszönhetően egyáltalán nem leszünk tőle fokhagymaszagúak.

Vodkás fokhagyma. 33 dkg tisztított, áttört fokhagymát beáztatunk 3 dl erős vodkába. Langyos helyen tartjuk, naponta egyszer-kétszer felrázzuk. Tíz nap múlva átszűrjük. A sűrű, ragacsos folyadékot cseppenként adagoljuk naponta háromszor, hullámzó mennyiségben. Ez is tisztítja az ereket, csökkenti a koleszterint, immunerősítő hatású. Sajnos nem teljesen szagtalan.

Fokhagymatea. 2-3 gerezd zúzott fokhagymát forró vízzel leöntünk, lefedjük. Tíz perc múlva leszűrjük, mézzel és citrommal ízesítjük. Ha megfáztunk, és nagyon szeretnénk gyorsan meggyógyulni, érdemes bevetni. Persze csak akkor, ha úgyis otthon vagyunk, mert erős fokhagymaillatba fog burkolni bennünket.

Vöröshagymatea. Egy liter vízben megfőzünk két feldarabolt vöröshagymát (csak a külső, piszkos héját szedjük le). Tíz percig főzzük, utána leszűrjük. Ízesíthetjük citrommal, mézzel, karamellel. Köhögés ellen kiváló. Nem olyan rossz az íze, mint ahogy a recept alapján képzeljük.

 

Többféle hagymatinktúrát lehet készen is kapni, ha nem akarunk magunk pancsolni, akkor érdemes egy-két üvegcsét beszerezni otthonra, s ezeket bevetni kisebb bajok esetén.

Hagymaleves grillezett hagymából, sajtos-baconös pirítóssal

Tejszínes hagymaleves pirított kiflikarikákkal

Tepsis tarja fehér babos mártással

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.