A titok az arányokban rejlik: tojásfehérjénként 5 dkg kristálycukorral számolj. Tehát ha 3 db tojásfehérjéből készíted az édességet, akkor 15 dkg cukorra lesz szükséged a habcsókhoz. Ebből már jelentős adag készíthető!
ÍGY KÉSZÍTSD EL!
– A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét kezdd el felverni a robotgéppel. Amikor már habos, de még lágy, add hozzá a cukrot, és verd tovább, amíg teljesen össze nem áll. Ezután óvatosan kanalazd csillagcsöves habzsákba, és nyomj kis halmokban a sütőpapírral bélelt tepsibe.
[eadvert]
– Nem szabad sütni, csak szárítani: tedd a 90-100 fokos sütőbe 2,5 órára, vagy légkeveréssel, vagy kitámasztva a sütő ajtaját.
– Van, aki a gőz fölött felvert habra esküszik: vízgőz felett verd fel a fent leírt módon a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó, amikor a felfordított tálban megáll a hab.
– Tovább marad kemény a tejszínhab, ha egy kevés ecetet vagy citromlét adsz hozzá. Ráadásul ez a fehérje jellegzetes illatából is elvesz egy kicsit.
VARIÁCIÓK
Érdemes kísérletezni a színekkel és az ízekkel! Finomabb lesz a habcsók, ha aromával, likőrrel, majd a végén kókuszreszelékkel, reszelt csokival, citromhéjjal, mandulapehellyel, instant kávéval vagy durvára tört olajos magvakkal gazdagítod.
Az utóbbiaknál ügyelj a mennyiségre, hogy ne nehezítse el a habot! Ételfestékkel is színezhető, így még változatosabban tálalható.
Az elkészült habcsókot gyümölcsös desszertek, pudingok vagy krémes sütemények mellé is kínálhatod, de díszíthetsz vele tortákat, meglocsolhatod karamellkrémmel, de a nyári melegben a házi készítésű fagyit is megszórhatod tálaláskor néhány összetört darabbal.