Kívül roppanós, belül, puha, ragacsos, nyúlós. Habcsók készítéshez nem mer mindenki hozzálátni, ugyanis nem olyan könnyű eltalálni az állagát. Most eláruljuk, hogyan készíthetsz tökéletes habcsókot, amit aztán gyümölcsös desszertek, pudingok vagy krémes sütemények mellé is kínálhatsz, de akár egy bögre forró csokihoz is elmajszolhatsz. Lássuk, hogy lesz a végeredmény igazán szuper!

A tökéletes habcsók titka

A titok az arányokban rejlik: tojásfehérjénként 5 dkg kristálycukorral számolj. Tehát ha 3 db tojásfehérjéből készíted az édességet, akkor 15 dkg cukorra lesz szükséged a habcsókhoz. Ebből már jelentős adag készíthető!

ÍGY KÉSZÍTSD EL!

– A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét kezdd el felverni a robotgéppel. Amikor már habos, de még lágy, add hozzá a cukrot, és verd tovább, amíg teljesen össze nem áll. Ezután óvatosan kanalazd csillagcsöves habzsákba, és nyomj kis halmokban a sütőpapírral bélelt tepsibe.

[eadvert]

Nem szabad sütni, csak szárítani: tedd a 90-100 fokos sütőbe 2,5 órára, vagy légkeveréssel, vagy kitámasztva a sütő ajtaját.

– Van, aki a gőz fölött felvert habra esküszik: vízgőz felett verd fel a fent leírt módon a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó, amikor a felfordított tálban megáll a hab.

– Tovább marad kemény a tejszínhab, ha egy kevés ecetet vagy citromlét adsz hozzá. Ráadásul ez a fehérje jellegzetes illatából is elvesz egy kicsit.

VARIÁCIÓK

Érdemes kísérletezni a színekkel és az ízekkel! Finomabb lesz a habcsók, ha aromával, likőrrel, majd a végén kókuszreszelékkel, reszelt csokival, citromhéjjal, mandulapehellyel, instant kávéval vagy durvára tört olajos magvakkal gazdagítod.

Az utóbbiaknál ügyelj a mennyiségre, hogy ne nehezítse el a habot! Ételfestékkel is színezhető, így még változatosabban tálalható.

Az elkészült habcsókot gyümölcsös desszertek, pudingok vagy krémes sütemények mellé is kínálhatod, de díszíthetsz vele tortákat, meglocsolhatod karamellkrémmel, de a nyári melegben a házi készítésű fagyit is megszórhatod tálaláskor néhány összetört darabbal.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.