Hatalmas világkarriert futott be ez az egyszerűnek tűnő kevert sütemény. Véletlenül sem keverendő össze azzal a kis kakaós kevert tésztával, ami errefelé nagyon divatos volt egy időben, olcsó volt, gyors, és végül is egy kis lekvárral egészen süteményszerű.
[eadvert]
Az Amerikából származó klasszikus brownie egy kifejezetten gazdag beltartalmú édesség, sok benne a csokoládé, a vaj, a tojás, és viszonylag kevés a liszt. Akkor jó, ha a teteje töredezett, a belseje pedig szaftos, éppen csak nem folyik (ezért kell nagyon figyelni a sütésnél, nem szabad túlsütni, mert akkor fűrészporszerű lesz).
Ma már természetesen mindenféle változatban készítik: van vegán, fehér (blondie), gluténmentes, tehát tulajdonképpen minden lecserélhető az eredeti alapanyagokból, a lényeg a szaftos és gazdag beltartalom. Önmagában is finom, de egy jó lekvárral, tejszínhabbal vagy fagyival mennyei desszertet varázsolhatunk belőle.