Feljegyzésekből arra következtetni, hogy Magyarországon kb. a XVI. században megjelenő gyümölcslevesek hasonlítottak leginkább a ma ismert levesekhez. Ebben már megjelent az a fajta fűszerezés, amely megkülönböztette a kompóttól, vagy hígabb lekvártól a főzetig. A XVIII. századra megjelentek az egzotikus fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg. Kezdetben a savanykás ízvilág jellemezte őket, majd egyre krémesebbek, és ezzel együtt édesebbek is lettek a gyümölcslevesek! Az eredeti meggylevest már a XVI. században is készítették. Ehhez víz és bor keverékében főzték meg a kimagozott meggyet. Fűszernek ekkor még borsot, valamint reszelt gyömbért használtak, az ízesítés mézzel történt, a sűrítés pedig kenyérrel.
Málnaleves mentahabbal
Erdei gyümölcsleves málnazselével
Epres gyümölcselves
Klasszikus vegyes gyümölcsleves
Áfonyás-málnás gyömölcsleves
Ezek is érdekelhetnek!
[eadvert]