Hasonlít az illatuk meg az ízük, ugyanaz a nevük, pedig még csak nem is rokonok. Ti kiigazodtok az ánizsok között?

Ánizs, de melyik?

Az ánizs (Pimpinella anisum) az ernyősvirágzatúak családjába és a petrezselyemfélék csoportjába tartozó kétszikű, lágyszárú, egynyári növény. Közeli rokonai a kapor, az édeskömény és a koriander. Meleg- és tápanyagigényes növény. Általában a halványzöld, hosszúkás, hegyes végű magjait használjuk fűszerezésre és gyógynövényként (pedig ehető a virágzata és a levele is). Jellegzetes „ánizsos” íze van, nem mindenki szereti. Ezt használják a fekete medvecukorhoz, ezzel fűszerezik a görög ouzót és a francia abszintot. Gyógynövényként is széleskörűen alkalmazzák. Szoptatós anyukáknak melegen ajánlják, növeli a tej mennyiségét, és gyógyítja a baba hasfájását, szélgörcseit is. Csecsemőknek is adható a teája. Étvágyjavító, segíti az emésztést, köptető és nyálkaoldó. Közvetlenül a felhasználás előtt törjük csak össze a magokat, mivel hamar elillan a hatóanyaga. Nagyon kevés elég belőle, mert nagyon intenzív az íze.

[eadvert]

A kínai csillagánizs (Illicium verum) pedig egy, a trópusi területeken élő örökzöld fának a termése. A nagyon szép, barna, csillag alakú termésben fényes, barna magocskák ülnek. A Távol-Keleten már több ezer éve használják fűszerezésre. A világhírű kínai ötfűszerkeverék egyik alkotóeleme (a fahéj, a szegfűszeg, az édeskömény és a szecsuáni bors mellett). Érdekesség, hogy maga a kemény burok aromásabb, mint a benne megbúvó kis magvak. Általában egyben használjuk a legkülönbözőbb ételek és italok ízesítéséhez, de egy-egy kis darabkáját akár meg is őrölhetjük. Ezt is nagyon óvatosan kell adagolni, mivel erőteljes az íze. Szintén sok jótékony hatással rendelkezik, emésztést javító, görcsoldó, immunerősítő.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink