Mi legyen a tálon?
Sajtok, mint főszereplők
Négy-ötféle sajtot érdemes szerepeltetni. Legyen köztük valamilyen lágy sajt (például brie vagy camembert), kékpenészes sajt, valamilyen kemény, érlelt sajt meg egy félkemény. Jó, ha van köztük kecskesajt, és ha változatos a formájuk is. Fontos szabály, hogy ne a hűtőből vegyük elő, hanem hagyjuk legalább egy órát szobahőmérsékleten melegedni, jobban ki fognak jönni az ízek.
Kenyérféle, ropogtatnivaló
Pár szelet jó minőségű kenyér frissen vagy pirítva, ropi, kölesgolyó, lehetőleg semleges ízűek legyenek.
Gyümölcsök
A szőlő, az alma, a körte, a füge szépen kikerekíti a sajtok ízét. Lehetőleg cikkekben, falatnyi darabokban tegyük a tálra, hogy csak el kelljen venni egy-egy darabkát.
Csonthéjasok
Dió, mogyoró, kesudió, mandula – ami kéznél van, lehetőleg natúr változatban.
Extra ínyencségek
Jó minőségű olívabogyó és olívaolaj, valamilyen nem túl intenzív ízű mártogató, zöldségféle (paradicsom, zellerszár stb.).