Bármikor érezhetjük úgy, hogy túlfeszültek az idegszálaink, hogy segítségre lenne szükségünk. Ilyenkor nem kell rögtön a nyugtatókhoz nyúlni, ugyanis már egyes teák, sőt akár még egy bizonyos édesség is hasznunkra lehet!

Az idegerősítő keksz Szent Hildegárd apátnő természetes orvossága

A természet gyógyító erejét sokan kutatják, a néphagyományokból pedig jól ismerhetjük, hogy bizonyos gyógy- és fűszernövények bizony az egészségünkre is jó hatással vannak. Nem újkeletű dolog, hogy az ember a természethez fordul a bajai esetén, jól bizonyítja ezt a XI. és a XII. században élt néhai bencés apátnő, Bingeni Szent Hildegárd élete és munkássága is.

Hildegárd több természettudományos művet is írt, melyekben azt kutatta, hogy milyen gyógyító erő lakozik a növényekben, tapasztalatait pedig nemcsak papírra vetette, hanem recepteket is készített különféle betegségekre, tünetekre. Azt vallotta, hogy minden kórság gyógyítható. Hite szerint Isten nem hagyta volna létrejönni a betegségeket, ha nem teremtett volna ellenük való gyógyszert.

Az idegkeksz egyik legfőbb alapanyaga a tönkölybúza /Fotó: Shutterstock

SZENT HILDEGÁRD IDEGERŐSÍTŐ KEKSZE

Az apátnő receptje édességnek tűnhet, de nem az, gondoljunk rá inkább orvosságként, és mivel a gyógyszerekből sem szedünk be az ajánlott napi mennyiségnél többet, itt is tartsunk mértéket! Ez a fűszeres keksz fokozza az életerőt, javítja az emlékezőtehetséget és erősíti a koncentrációs képességet. A napi ajánlott mennyiség 2-3 darab.

A keksz alapja a tönkölybúzaliszt, ami Szent Hildegárd szerint a legfontosabb táplálék. Könnyen emészthető, gyorsan ellátja a testet energiával, elősegíti az egészséges sejt- és vérképződést, hatása minden szinten kiegyensúlyozó és harmonizáló – olvasható az Új Misszió cikkében.

AZ IDEGERŐSÍTŐ KEKSZ HOZZÁVALÓI

  • 40 dkg tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 2 tojás
  • őrölt fahéj
  • 2 dkg őrölt szerecsendió
  • 0,5 dkg őrölt szegfűszeg
  • egy csipet só

ÍGY KÉSZÍTSD SZENT HILDEGÁRD IDEGKEKSZÉT

A puha, darabokra vágott vajat a liszttel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk.

A tésztát 30 percre hideg helyre tesszük. Ezután 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és kerek formára kiszaggatjuk.

A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Borítókép: Shutterstock

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.