Bácskai rizses hús:
Egyszerű, hosszú lére eresztett sertéspörkölt párolt rizzsel elkeverve. Ínyencek természetesen a pörkölt levében főzik meg a rizst.
Rizottó:
Az olaszok híres étele. Itt nem a pergős rizs játszik: ez egy leveses, krémes rizses fogás, nagyon sokféle hozzávalóval variálják.
Paella:
A spanyolok kedvence. Hatalmas serpenyőkben sütik a minden földi és tengeri jóval bőven megrakott rizses egytálételt. Szép sárga színét a sáfránytól kapja.
Jambalaya:
A cajun és a kreol konyha rizses megoldása, minden bizonnyal a spanyol paella ihlette. Neve valószínűleg a jamón (sonka), az á la (valami szerint) és a ya-ya (afrikai kifejezés a rizsre) szavakból ered. Általában füstölt kolbász is van benne, és nagyon csípősre szokták csinálni.
Nasi goreng:
Indonéz, zöldségekkel, esetleg hússal sült rizs. Maradék párolt rizs elhasználásra tökéletes megoldás. Fő fűszerei az édes szójaszósz, a fokhagyma, a hagyma, a csili, az újhagyma, a kurkuma, a gyömbér.
Biryani:
Az indiai rizses hús. Természetesen van vegetáriánus változata is. Külön edényben készül a rizs, a sűrű mártás és azt egyéb összetevők, és fogyasztás előtt keverik össze egytálétellé.
Piláf:
Főleg Törökország, a Közel-Kelet és Észak-Afrika kedvelt rizses étele, de fogyasztják Latin-Amerikában és Ázsiában is. Erőteljesen fűszerezett, gazdag ízvilágú, húsos-zöldséges rizs.