A tartósítószer-mentes befőzésnél különösen gondosan kell eljárnunk az üvegek előkészítésénél.
Csak teljesen hibátlan üveget és fémfedőt használunk.
Az üvegeket forró, mosószeres vízzel nagyon alaposan kisúroljuk, utána a szájával lefelé egy tiszta, vasalt konyharuhával borított tálcára tesszük száradni.
A fémfedőket alapos mosogatás után kiforraljuk egy lábasban. Ezeket is vasalt konyharuhára vagy abroszra szedjük, megszárítjuk.
Az üvegeket teljesen megtöltjük a forrás közeli hőmérsékletű lekvárral (az a legjobb, ha az üvegek töltése közben is folyamatosan forraljuk), azonnal rácsavarjuk a fémtetőt, és rögtön fejre állítjuk 5-10 percre. Így a benne maradt levegő átmegy a tűzforró lekváron, és ezzel sterilizálódik. Ha kihűlt, mehet a kamrába, még száraz dunsztba sem kell rakni.
A kevés cukor és a tartósítószer hiánya miatt felbontás után gyorsan megromlanak ezek a lekvárok. Célszerű tehát kicsi üvegekbe rakni, felbontás után pedig a hűtőszekrényben tárolni (néhány napot így kibír).