Június 31-én bejelentették a 2019-es Magyarország tortáját, de kiderült az is, hogy melyik lett a Szent István-napi kenyér, ahogyan  cukormentes torta sem titok többé!

Bemutatjuk a 2019-es Magyarország tortáját és a Szent István-napi kenyeret

Szent István-napi kenyér 2019

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, idén félszáz jelölés érkezett a Szent István-napi kenyér kategóriában. A győztes a Szerencsetarsoly elnevezésű alkotás lett a Pedró Pékségből. A kenyeret Vajda Péter és Takó Zoltán pékmester készítette. „Durumliszt felhasználásával búzalisztből, hagyományos kovászos eljárással készült. Különleges formájú, ropogós búzakenyér, igazi kézműves munka, amely magas víztartalmú, ezért sokáig friss és puha marad” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Szent István-napi kenyeret augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni, és a tervek szerint országosan is sütik majd.

Szent István-napi kenyér 2019, augusztus 20

A 2019-es Szent István-napi kenyeret augusztus 20-tól lehet megkóstolni.
Fotó: Bánkúti Béla

Magyarország tortája 2019

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke bejelentette: Magyarország tortája idén a Boldogasszony csipkéje elnevezésű mű lett, amelyet a dunaföldvári Tóth Cukrászdából Tóth Norbert alkotott meg, a hagyományokat és a modernitást ötvözve. A tizenhatodik alkalommal megrendezett versenybe nevezett 31 torta közül első körben ötöt választottak ki, majd a döntőben a zsűri jelenlétében élőben kellett újraalkotni ezeket a tortákat.

A győztes Boldogasszony csipkéje minden rétegében visszaköszön a málna; az alsó réteg felett egy málnapürével dúsított tésztaréteg található, majd tejszínnel lazított krém, a tetején pedig bazsalikomos, citromos csokoládé és tejszín található.
Magyarország tortája 2019

Magyarország tortájában 2019-ben a málna dominál
Fotó: Bánkúti Béla

Az ország cukormentes tortája

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével kihirdették Magyarország cukormentes tortáját is, amely a szegedi A Cappella Cukrászda alkotása, a Kicsi gesztenye lett. Gyuris László és csapata süteménye ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja. A torta szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 240 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Magyarország cukormentes tortája 2019

Magyarország cukormentes tortájában a gesztenye van a központban
Fotó: Bánkúti Béla

A két győztes tortát augusztus 18-tól a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a közönség, majd Magyarország több száz cukrászdájába is elkerülhet.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.